Bebek, Çocuk, Hamilelik Planlama, Tavsiyeler ve Öneriler

Bebek Yatağı Bakımı: Uzun Süreli Kullanım İçin İpuçları

Yatak Bakımı Nasıl Yapılmalı ?

Kişiler için en uygun yatağa sahip olmak ve sabaha güzel bir uyku uyumuş olarak uyanmış olmak oldukça önemlidir. En doğru yatağa sahip olduktan hemen sonra bu yatağın uzun ömürlü olması için de yatak bakımı hususuna dikkat etmek gerekir.

Takiben yatak bakımı doğru yapılmadığında ve düzenli uygulamalar ile bakım sağlanmadığında yatakların ömrü kısa olmaktadır. Çevresel faktörlerin etkilerini göz önüne almak ve yatak bakımını bilmek, yatağın temiz ve sağlıklı olmasının yanı sıra mümkün olduğunca rahat bir uyku veriminin alınmasına da etki eder.

Yatak Temizliği ve Hijyeni

Yaşamın tüm alanlarında hijyen oldukça önemlidir. Bu nedenle evler içerisinde her gün kullanılan yataklarında temizliği ve hijyenine dikkat etmek gerekir.

Bu noktada yatak temizliği ve hijyeni için şu adımlar takip edilmelidir;

  • Yatak Örtülerini Düzenli Olarak Kaldırmak ve Değiştirmek: Yatak temizliği ve hijyeni konusunda ilk adım, yatağın üzerindeki çarşaf ve yastıkları kaldırmak olmalıdır. Yatağın her noktasının dikkatlice temizlenmesi adına çıkarılan çarşaf ve yastıkları bir güzel çamaşır makinesinde yıkamak ve sonrasında kullanmaya dikkat etmek gerekir.
  • Elektrik Süpürgesi İle Süpürmek: Her ne kadar yatakların üzeri çarşaf ile örtülüyor olsa da yüzey üzerinde zamanla toz birikintisi oluşabilir. Bu nedenle yapılması gereken ikinci adım ise; vakumlama tekniği ile yatak üzerini elektrik süpürgesi ile temizlemek olmalıdır. Dar alanlar bu noktada kir ve tozun en çok biriktiği yerlerdir. Bu alanlarda küçük ve ince başlıklar kullanılarak derinlemesine temizlik yapılabilir.
  • Yatakta Oluşan Lekeleri Yok Etmek: Lekeli bir yatağı temizlemek oldukça detaylı işlemler gerektirir. Yatağın üzerinde yaşayan ve mayt adı verilen mikroorganizmalar kir ve bakterilerle beslenir. Bu canlıların yatakların üzerinde bırakmış olduğu dışkılar zamanla yataklarda sararma meydana getirir. Oluşan tüm bu sararmaları gidermek için lekeli bölgelerin üzerine bir beze sıkılan leke giderici ile uygulama yapılmalıdır. Bunun dışında sirke ve ılık su kullanılarakta yatak temizliği yapılabilir.
  • Yatağın Üzerine Karbonat Serpmek: Yatağa işleyen ter ve kirler bir süre sonra koku olarak rahatsızlık vereceğinden karbonat ile bu belirtiler tamamen ortadan kalkar.
  • Yatağı Ters Çevirmek: Ne kadar yatağın genellikle ön yüzü kullanılıyor olsa da yatağın diğer kısmı da kullanılmalıdır. Bu nedenle yataklar her üç ayda bir ters çevrilerek kullanılabilir.

Bu adımlar düzenli bir şekilde izlenildiğinde yatakların daha uzun ömürlü ve hijyenik olarak kullanılacağı bilinir.

Yatak Döndürme ve Hava Aldırma Teknikleri

Diğer tüm ürünler ve eşyalarda olduğu gibi yatakların da çok iyi bir bakımla ömrü uzayabilir. Yaylı yataklarda özellikle çökme ve yıpranmaların tamamen önüne geçebilmek adına yatakların üç ayda bir düzenli olarak döndürülmesi gerekir.

Yatağı havalandırma işlemi yatağın temiz kalmasına yardımcı olan işlemlerden birisidir. Üzerindeki tüm çarşafları ve yastıkları kaldırma uygulamalarından sonra pencereler açılarak en az birkaç saatliğine yatağın nefes alması sağlanır. Bu uygulama yatağın içerisindeki nemin çekilmesine ve temiz havayla kirli havanın değiştirilmesine yardımcı olacaktır.

Yatak Ömrünü Uzatma Yöntemleri

Yatakların genellikle ömrü ortalama yedi yıl olarak bilinir. Araştırmalar göstermiştir ki her üç ayda bir düzenli olarak ters çevrilen ve temizlenen yatakların kullanım ömrü yedi yıldır.

Yatak ömrünü uzatmak adına dikkat edilmesi gereken yöntemler şöyledir;

  • Yatak odasını her gün havalandırmak
  • Yatağın hijyenine dikkat etmek
  • Çarşaf ve nevresim takımlarının düzenli ve sık sık değiştirilmesi
  • Yatağın ömrünün uzun olması ve temiz kalması için yatak koruma kılıfı kullanılmalı

Önlemlerin alınması ile birlikte yatak kullanım ömrü artacak ve hijyen olarak yataklar daha sağlıklı olacaktır.

Kategoriler: Bebek, Çocuk, Hamilelik Planlama, Tavsiyeler ve Öneriler
Bebek Yatak Pedi Nedir ? Ne İşe Yarar ?
Paket Yaylı Yatak Nedir ?