Elle Sağım Yapan Pompa Kullanımı
Eğer bebeği sık sık emzirme fırsatınız olacak ve nadiren süt pompası kullanmanız gerekecekse tercih edebilir. Ufak hafif ve kolay taşınır bir pompadır. Fiyatı biraz daha hesaplıdır. Fakat elle sağım yapan pompalarda bir süre sonra eliniz yorulabilir ve her seferinde aynı ritim ve negatif basıncı uygulamanız mümkün olmayabilir. Eğer memeniz çok fazla süt ile dolu ve gerginse memenizi yumuşatmanız için de yeterli olmayabilir. Kısaca ucuz, ufak, kolay taşınır olması nedeniyle ve çok sık pompa kullanımı gerekmeyecek ise tercih edebilirsiniz.
”Göğüs pompası seçerken nelere dikkat etmelisiniz?” sorusu da sıkça merak edilenler arasında yer alıyor. Süt pompası seçerken öncelikle sizin ve bebeğinizin ihtiyaçları ve pompayı ne sıklıkla kullanacağınız önem taşıyor. Genellikle tüm göğüs yapılarına göre ayarlanabilir biçimde üretilen pompalar, anne tarafından kolayca kullanılabilecek biçimde tasarlanıyor. Çoğu modelde pompayı belirli bir açıda uzun süre tutma zahmeti gerekmiyor ve eller tamamen boşta kaldığı için bebekle ilgilenmek mümkün oluyor. Anne sütünün havayla temas etmeden anında soğutucuya konulmasını sağlayan modeller pratik ve sağlıklı bir seçenek olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte göğüs pompaları manuel ve elektrikli olmak üzere ikiye ayrılıyor. Elektrikli ya da manuel pompalar arasında seçim yaparken farklı özellikler kafa karıştırıcı olabiliyor. Daha uygun fiyatlı olan manuel pompalar elektriğe gerek duymadan kullanılabildiği için tercih edilebilir bir model. Ancak süt sağma işleminin manuel yapılması anneyi yorabileceği için bu pompalar sütünü nadir olarak sağacak annelere daha uygun. Bebeği beslemek için pompalardan sıklıkla yardım alınacak ise o zaman elektirikli ve ayarlanabilir vakum ayarı olan modeller tercih edilebilir.
Süt pompalarının hijyeni büyük önem taşıyor bu yüzden pompalar arasında bulaşık makinesinde yıkanabilir, yüksek sıcaklık derecelerinde temizlenebilen ürünler öne çıkıyor. Özellikle süt depolama haznelerinin pratik biçimde sterilize edilebilmesi ve yeniden kullanıma hazır hale gelmesi gerekiyor. Mikrodalgaya konulabilen ürünleri tercih ederseniz hem donmuş sütü hızla ılıtabilir hem de mikrodalga fırını etkili bir sterilizasyon için kullanabilirsiniz.
Elektrikli süt pompası seçimi, emzirme dönemindeki anneler için önemli bir konudur. Seçim yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları özetleyecek olursak:
- İkili veya Tekli Sağım Özelliği: İkili sağım özelliği, aynı anda her iki göğsü de sağarak zaman tasarrufu sağlar. Tekli sağım pompaları ise tek bir göğüs için kullanılır ve sağım süresi daha uzun olabilir.
- Hastane Tipi veya Mini Elektrikli: Hastane tipi pompalar, genellikle daha güçlü emişe sahiptir ve süt üretimini artırmak isteyen veya prematür bebek sahibi anneler için uygun olabilir. Mini elektrikli pompalar ise daha hafif ve taşınabilir olup, hafif veya orta düzeyde kullanım için idealdir.
- Aşamalı Sağım Özelliği: Bu özellik, doğal emzirme sürecini taklit eder, önce meme uçlarını uyaran ardından daha yoğun vakum ile süt sağımını sağlar. Daha etkili ve rahat bir sağım deneyimi için bu özelliği arayın.
- Memeye Uygun Aparat Kısmı: Göğüs uçlarınızın ve göğüslerinizin boyutuna uygun aparatlar seçmek, sağım konforunu artırır ve etkinliği sağlar. Aparatın iyi oturması, sağımın verimliliğini doğrudan etkiler.
- Pompanın Temizliği: Kolay temizlenebilen ve sterilize edilebilen pompalar, sağlık açısından önemlidir. BPA gibi zararlı maddeler içermeyen, güvenli malzemelerden yapılmış pompaları tercih edin.
- Pompa Aksesuarları: Pompanızla birlikte verilen veya ayrıca satın alabileceğiniz aksesuarlar, kullanım kolaylığı ve deneyiminizi iyileştirebilir. Taşıma çantaları, ekstra sağma kapları ve soğutucu çantalar gibi aksesuarlar önemli olabilir.
- Çalışma Sesi: Özellikle halka açık yerlerde veya bebeğin yanında kullanılacaksa, düşük sesli pompalar tercih edilmelidir. Gürültülü pompalar hem sizin hem de bebeğinizin rahatsız olmasına neden olabilir.
- Taşınabilir Olması: Sık seyahat eden veya iş yerinde kullanacak anneler için taşınabilir, hafif ve kompakt pompalar idealdir. Taşınabilirlik, kullanım kolaylığını artırır.
- Pompanın Batarya Gücü: Elektrik prizine erişimin olmadığı durumlar için pil veya USB ile çalışabilen modelleri tercih edin. Bazı pompalar, acil durumlar için manuel sağım opsiyonuna da sahip olabilir.
Uygun pompa başlığı seçerken, pompalama sırasında başlık ölçüsünü belirleyin
Meme ucu esneme özelliğine sahiptir. Bu nedenle pompayı çalıştırıp, her bir başlığı deneyin ve en rahat ettiğinizi seçin.
Not: Süt verme döneminin farklı aşamalarında, ölçünüzün değişebileceğini de göz önünde bulundurun. Örneğin, doğum sonrası ilk hafta, memelere ani süt dolması (engorjman) nedeniyle, anne daha büyük flanş boyutu ile daha rahat olabilir. İlerleyen dönemlerde süt yapımı düzene girdikçe daha küçük bir başlığa geçebilir.
Göğüs Pompası Alırken Neye Dikkat Edilmeli?
Göğüs pompası anne sütünün sağlıklı biçimde depolanabilmesini kolaylaştırarak bebeğinizin anne sütüne her zaman ulaşmasını sağlıyor. Ancak göğüs pompası seçerken de dikkat edilmesi gereken bazı özellikler mevcut. Bebeğinizin her ihtiyaç duyduğunda anne sütüne kolayca erişmesi için hangi göğüs pompası daha iyi, merak ediyor musunuz? Farklı özelliklere sahip modeller bu durumda biraz kafa karıştırabiliyor. Bu sebeple süt pompası seçimini ihtiyaçlarınıza uygun bir şekilde yapabilmek için öncelikle ürünün ne işe yaradığını ve farklı modelleri incelemek gerekiyor.